tisdag 29 november 2011

Mitt första riktiga inlägg!!!


 Detta är mitt första inlägg, jippie!!! Det handlar om gerbiler många kanske vet vad det är för något, det är en slags råtta (fast mycket sötare). Jag valde att berätta om gerbiler för att jag har två stycken de heter cocos och candy dem kan ni se på den första bilden. gerbiler är gnagare och de har hår på svansen! De är väldigt sällskapliga djur så man måste ha två. om man har en hona och en hane så får man ungefär 30 ungar på 3 månader, när de är nyfödda har de ingen päls men efter några dagar får dem det. vi köpte våra när de var 8 veckor, det är lättast att dresera de när de är små men de lever bara 2-4 år. Skötsel: man badar de inte, de tvättar sig själva man klipper dems klor varannat år och tänderna vässar de ner om man ger dem pinnar. Vatten byter man vrannan dag, och mat får de när den tar slut du kan även prova olika godisar och de kan äta te.x frukt, grönsaker, bröd, potatis, ägg, ost m.m

Buren

Gerbiler mår bäst av att bo i akvarium. Där kan de gräva utan att det skvätter ut på golvet och de kan inte gnaga på något som kan skada dem. Om man inte vill eller kan ha ett akvarium går en stor miniduna också bra.
En gallerbur ska man däremot aldrig använda! Gerbilerna kan sällan gräva så mycket som de behöver och om de har den möjligheten så kommer det hamna massor av spån på golvet. Dessutom kan de börja gnaga på gallret och få problem med tänderna och nosen, eller så kan de fastna och bryta ett ben.
Man ska heller aldrig ha plast i buren! Gerbiler gnager på allt och plast kan skada dem ordentligt. Det gäller all sorts plast, det spelar ingen roll hur hård plasten är om man har gerbiltänder!
I buren ska det finnas gott om sågspån, ett hus av trä eller keramik (se upp för vassa kanter!) samt en skål med ökensand eller chinchilla sand. Ge dem något att gnaga på också, t.ex. kartonger eller toarullar, och se till att de har toapapper att boa med. I övrigt är det bara att använda fantasin! Det finns massor av bra saker man kan ge gerbilerna!

Maten

Gerbilernas grundföda består av de olika sädesslagen samt torkade frukter och grönsaker. Sedan mår de bra av att få lite nötter och solrosfrön eftersom de innehåller nyttiga fetter, men se upp så att du inte ger dem för mycket - då har du snart en överviktig gerbil! Färska frukter och grönsaker kan du ge någon dag i veckan, men inte för ofta eftersom det kan ge diarré. Gurka, paprika och sallad brukar vara poppis! Man kan även ge gerbilerna mjölmaskar för proteinernas skull. Om man lägger några i sandbadet varannan vecka så kan gerbilerna själva gräva fram dem. Det tycker de är buskul!
Om man behöver ge gerbilerna hö eller inte har diskuterats mycket. Det är sant att det inte tillhör gerbilernas naturliga föda (så därför måste man inte ha det) men å andra sidan kan det förbättra gerbilens hull och det främjer matsmältningen. Dessutom gillar de att boa med det och det håller dem sysselsatta.

Hantering

Det ultimata är förstås att gerbilen ska komma upp i handen självmant, men det kräver lite träning innan man kommer så långt. Innan dess kan man låta gerbilen springa över handen i buren och vänja sig sakta men säkert. Gör inga hastiga rörelser och prata mjukt med den. Du kan också lägga ett solrosfrö i din handflata för att få gerbilern att förknippa dig med något bra!
Sedan kan du börja ta upp gerbilen genom att antingen kupa händerna runt den eller ta ett stadigt tag om svansroten för att sedan fiska upp den försiktigt med din andra hand. Det är ytterst viktigt att du inte gör några hastiga rörelser! Ta aldrig någon i något annat än svansroten dock, annars kan svansen gå av! Det är en försvarsmekanism vilda gerbiler använder för att komma undan rovdjur.
Ta det lugnt och vänj gerbilen sakta men säkert så har du snart en riktigt tam vän!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar