fredag 9 december 2011

Marsvin Och Kaniner

Detta inlägg kommer att handla om människans bästa vänner KANINEN och MARSVINET!imgres.jpg
När Man köper kanin 
När man ska skaffa en kanin så måste man först tänka på vad man vill ha för kanin.
Hane eller hona, inne eller utekanin, vad det ska va för ras och om du ska köpa en eller flera.
Man kan inte ha hane och hona i samma bur för då kanske det helt plötsligt sitter 6 små kaniner i buren och det vore inte så lyckat.
Man kan heller inte ha 2 hanar i samma bur för det brukar oftast bli slagsmål.
Men däremot om sätter 2 honor ihop så brukar det funka jättebra men då måste man sätta ihop dem redan när de är små(ca 2-3 månader eller tidigare) 
annars är det stor risk att dom börjar bråka. Inte alltid men ibland så går det också att sätta in en liten kaninunge till en äldre kanin.
imgres.jpgSka du ha den för hoppning, uppfödning eller utställning kan du köpa dom från speciella uppfödare,
men kaniner från zoo brukar oftast kunna bli bra på hoppning dom också.
Ska du bara kela med kaninen så spelar det ingen roll var du köper den men du måste vara och kela mycket med den!!
 
Vad du en har för kanin så måste du ta hand om den och se till att den mår bra
Alla innekaniner måste alltid ha rent, friskt vatten i vatten flaskan, hö i en hökorg, mat 2 gånger om dan, spån och halm (halm är ej ett måste), de ska också få lite frukt, grönsaker och lite grenar eller knäckebröd att gnaga på.
Utekaniner  behöver rent vatten i en skål ,på vintern  kan vattnet frysa så byt ofta, halm ev. spån, hö och massor grenar att gnaga på, grönsaker men lägg inte frukt och grönsaker på marken på sommaren (det kommer massa myror dit då).


imgres.jpgHA INTE TIDNINGS PAPPER I BOTTEN PÅ BUREN, bläcket på tidningen är farligt för kaninen!


Medel ålder: 5-7år
Vikt: ca. 800g-1400g.
Storlek: Ett fullvuxet marsvin blir ungefär 22-35c
m.
Marsvin är väldigt trevliga djur och det är roligt att dom "pratar".
När dom "pratar" piper dom på speciella sätt, vissa marsvin piper när dom ska få mat.
Någonting som alla marsvin älskar är gurka!
När man håller på med ett marsvin ska man hellst sitta på golvet. Marsvin är väldigt känsliga djur och om man bär ett marsvin och sen tappar det så kan dom dö.
Marsvinsköpet.
För det första så tycker jag att det är smart att du valde just att köpa ett marsvn. Eftersom dom är så trevliga, gosiga och sociala.
När man köper ett marsvin så bör det absolut inte var yngre än 6 veckor. Hellst ska de vara 8 veckor.
Du bör kolla på så att inte marsvinet ser sjukt eller ovanligt slött ut. Det kan vara ett tecken på att det är sjukt.
Könet spellar ingen större roll. Hanar markerar revir, så dom kan lukta lite mer. Men just hanarna kan ibland vara lättare att få tama och riktigt snälla.
Om man vill satsa på avel eller utställningar bör man köpa sitt marsvin hos en uppfödare. Då får man stamtavla och vanligtvis se marsvinets föräldrar. Hos uppfödare brukar marsvinen redan vara väldigt tama. Men om man bara vill ha ett sällskapsmarsvin så går det lika bra att köpa hos en djuraffär. Priset är ungefär detsamma.

Vitaminer.imgres.jpgMarsvin måste få c-vitaminer varje dag! Det är livsviktigt. Eftersom dom precis som människan inte kan producera egna. Vitaminer brukar gå att köpa på djuraffärer, fråga någon som jobbar där vad dom rekommenderar! 
Ett eller flera marsvin?
Till skillnad från guldhamstern så bor gärna marsvin ihop eftersom dom ursprungligen är flockdjur! Om dom bor ensamma så händer det att dom blir deprimerade. Så om man inte har så mycket tid med sitt marsvin så ska man hellst ha två eller fler så att dom inte blir ensamma.
Marsvin och kanin ihop.
Går det verkligen att ha marsvin och kanin ihop? I vissa fall går det riktigt bra. Men de kombinationer som ev. kan fungera är: en kastrerad kaninhane + ett marsvin, en honkanin + ett marsvin. Marsvinets kön spelar inte särsklilt stor roll medans okastrerade hankaniner kan försöka para sig med marsvinet, det kan bli väldigt jobbigt för ett stackars marsvin!
När djuren är små brukar dom komma bra överens men när dom blir äldre kan det bli svårare.
En sak man också bör tänka på är att marsvin älskar mycket grönsaker och frukt m.m. medans kaniner blir ganska lätt lösa i magen.
Man bör absolut inte ha en stor kanin tillsammans med ett marsvin, då kan marsvinet få hårda sparkar och skada sig allvarligt! Den kaninras som isånnafall är bäst är den lilla hermelinkaninen.
Det varierar väl också från djur till djur hur dom trivs ihop.
Jag har själv aldrig haft kanin och marsvin tillsammans.
imgres.jpgBuren.
Tänk på att ha en stor bur så att ditt marsvin trivs! Det minsta måttet man bör ha är: 50x80 cm. Men den ska helst vara större!
I djuraffärer går det att köpa olika burar. Dom bästa är nästan de som har plastbotten och galler upptill. Dom kan kosta ca. 500 kr. Fast om man köper en begagnad så blir det förstås billigare!
Man kan också bygga en egen bur, det blir så klart ännu billigare än att köpa en.
Om det är riktigt varmt på sommaren kan man t.o.m. ha sitt marsvin utomhus! Det bör vara +15 eller mer. Då kan man sätta upp en rymningssäker hage. Det får inte vara kallt eller vått i gräset. Buren får heller inte stå i direkt solsken, då kan marsvinet få värmeslag. Du bör inte ha marsvinet ute under långa perioder. Och håll det under uppsikt så att det inte kommer några rovdjur!
Kloklippning.
Marsvinets klor behöver klippas ca. en gång i månaden. Var försiktigt så att du inte klipper i pulpan (det lilla röda strecket i klon). För att vara säker på att du inte gör det bör du klippa någon millimeter nedanför pulpan. Om du trots allt råkar klippa i pulpan så börjar det blöda, du kan stoppa blodet med en pappersbit eller en bommulstuss.


imgres.jpgOch det var det!!!
Tack för detta och hälsningar till kompisen Alice som har kaninen Mille och självklart till Lily som har marsvinen Totte och Tottoro.

onsdag 30 november 2011

TIGRAR!!!

Hej och välkommen igen!

I detta inlägg kommer jag att skriva om TIGRAR!!!

Kännetecken

Med en kroppslängd på upp till tre meter och vikt på över 300 kilo placerar sig den bengaliska tigern bland de största tigerarterna. Av den bengaliska tigerns finns även de vita tigrarna som numera enbart finns på djurparker. Den vilda tigern som idag finns kvar är gul med svarta ränder och vita inslag på bringan och buken.

Levnadssätt

Tigern lever och jagar ensam. Normalt sett träffar den bengaliska tigern andra tigrar enbart i samband med parningen. Jakten genomförs under natten och tigern använder både sin syn och hörsel för att smyga på sina byten. Anfallet sker inte förrän den är mindre än 20 meter från bytet. Genom ett kraftigt bett i nacken dödar tigern bytet och släpar därefter in det i vegetationen. Till skillnad från många andra kattdjur tycker den bengaliska tigern om vatten och badar gärna för att kyla ner sig under varma dagar. Den bengaliska tigern har ett revir som kan för en hane sträcka sig upp till 100 km2. Reviret markeras ut genom doftmarkeringar, spillning samt rivmärken på träd och vegetation. Genom markeringarna kan andra tigrar även se ålder och kön på tigern som lämnat dem. Hanar tenderar att inte visa andra hanar någon översyn utan vilda slagsmål uppkommer om två tigerhanars revir råkar korsa varandra. Tigerhonor däremot är mer flexibla vid överlappningar av revir. Tigrar kommunicerar mellan varandra genom rytanden och andra läten.

Utbredning

Den bengaliska tigern finns i Indien, Bangladesh, Nepal, Bhutan och västra Burma.

Föda

Den bengaliska tigern jagar främst hjortar, bufflar, gaurer, antiloper, vildsvin och apor. Får tigern chansen tar den även fåglar. En vuxen tigerhane kan äta upp till 40 kilo kött vid en och samma måltid(cool om jag skulle äta så mycket skulle jag DÖ)

Fortplantning och parning

När parningen äger rum kan själva parningsprocessen bli lång. Under två dygn kan över hundra parningstillfällen äga rum. Efter parningen är honan dräktig 103-110 dygn och föder därefter 2-4 ungar(wow). Ungarna diar därefter från honan under sex månader. Kött klarar ungarna av att äta redan efter åtta veckor. När ungarna nått ett års ålder klarar de av att jaga själva men stannar vanligtvis hos modern tills de uppnått två års ålder. Mellan varje kull går det vanligtvis 2-2½ år.

Hot

Största hotet kommer från människan genom sin jakt och skogsskövling. Idag finns det bara 1 000-1 400 bengaliska tigrar kvar (jag tycker det är sorgligt (snyft).

tisdag 29 november 2011

Mitt första riktiga inlägg!!!


 Detta är mitt första inlägg, jippie!!! Det handlar om gerbiler många kanske vet vad det är för något, det är en slags råtta (fast mycket sötare). Jag valde att berätta om gerbiler för att jag har två stycken de heter cocos och candy dem kan ni se på den första bilden. gerbiler är gnagare och de har hår på svansen! De är väldigt sällskapliga djur så man måste ha två. om man har en hona och en hane så får man ungefär 30 ungar på 3 månader, när de är nyfödda har de ingen päls men efter några dagar får dem det. vi köpte våra när de var 8 veckor, det är lättast att dresera de när de är små men de lever bara 2-4 år. Skötsel: man badar de inte, de tvättar sig själva man klipper dems klor varannat år och tänderna vässar de ner om man ger dem pinnar. Vatten byter man vrannan dag, och mat får de när den tar slut du kan även prova olika godisar och de kan äta te.x frukt, grönsaker, bröd, potatis, ägg, ost m.m

Buren

Gerbiler mår bäst av att bo i akvarium. Där kan de gräva utan att det skvätter ut på golvet och de kan inte gnaga på något som kan skada dem. Om man inte vill eller kan ha ett akvarium går en stor miniduna också bra.
En gallerbur ska man däremot aldrig använda! Gerbilerna kan sällan gräva så mycket som de behöver och om de har den möjligheten så kommer det hamna massor av spån på golvet. Dessutom kan de börja gnaga på gallret och få problem med tänderna och nosen, eller så kan de fastna och bryta ett ben.
Man ska heller aldrig ha plast i buren! Gerbiler gnager på allt och plast kan skada dem ordentligt. Det gäller all sorts plast, det spelar ingen roll hur hård plasten är om man har gerbiltänder!
I buren ska det finnas gott om sågspån, ett hus av trä eller keramik (se upp för vassa kanter!) samt en skål med ökensand eller chinchilla sand. Ge dem något att gnaga på också, t.ex. kartonger eller toarullar, och se till att de har toapapper att boa med. I övrigt är det bara att använda fantasin! Det finns massor av bra saker man kan ge gerbilerna!

Maten

Gerbilernas grundföda består av de olika sädesslagen samt torkade frukter och grönsaker. Sedan mår de bra av att få lite nötter och solrosfrön eftersom de innehåller nyttiga fetter, men se upp så att du inte ger dem för mycket - då har du snart en överviktig gerbil! Färska frukter och grönsaker kan du ge någon dag i veckan, men inte för ofta eftersom det kan ge diarré. Gurka, paprika och sallad brukar vara poppis! Man kan även ge gerbilerna mjölmaskar för proteinernas skull. Om man lägger några i sandbadet varannan vecka så kan gerbilerna själva gräva fram dem. Det tycker de är buskul!
Om man behöver ge gerbilerna hö eller inte har diskuterats mycket. Det är sant att det inte tillhör gerbilernas naturliga föda (så därför måste man inte ha det) men å andra sidan kan det förbättra gerbilens hull och det främjer matsmältningen. Dessutom gillar de att boa med det och det håller dem sysselsatta.

Hantering

Det ultimata är förstås att gerbilen ska komma upp i handen självmant, men det kräver lite träning innan man kommer så långt. Innan dess kan man låta gerbilen springa över handen i buren och vänja sig sakta men säkert. Gör inga hastiga rörelser och prata mjukt med den. Du kan också lägga ett solrosfrö i din handflata för att få gerbilern att förknippa dig med något bra!
Sedan kan du börja ta upp gerbilen genom att antingen kupa händerna runt den eller ta ett stadigt tag om svansroten för att sedan fiska upp den försiktigt med din andra hand. Det är ytterst viktigt att du inte gör några hastiga rörelser! Ta aldrig någon i något annat än svansroten dock, annars kan svansen gå av! Det är en försvarsmekanism vilda gerbiler använder för att komma undan rovdjur.
Ta det lugnt och vänj gerbilen sakta men säkert så har du snart en riktigt tam vän!

Välkommen till Animalmix

Hej i denna blogg kommer jag lägga ut bilder på djur och skriva fakta om djur!!! jag kommer inte bara lägga ut bilder på husdjur utan också på djur som elefanter, ankor,sköldpaddor och tigrar.